Film o slovenských vojakoch v Afganistane získal ocenenie Vojenský čin roka 2011

24.05.2012 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Ministerstvo obrany SR dnes po 15. raz rozdalo ocenenia Vojenský čin roka. Jeho nositeľov vyberala osemčlenná porota, ktorej členmi boli aj prezident SR Ivan Gašparovič, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

Ako uviedol minister obrany, výber ocenených nebol vôbec jednoduchý, pretože nie je možné porovnávať pomoc, ktorú nominovaní kandidáti nezištne poskytli iným. "Chcel by som, aby človečenstvo, šľachetnosť a odvaha, ktorú preukázali nominovaní, boli aj pre nás ostatných méty, za ktorými budeme kráčať a budeme sa snažiť v živote ponáhľať," vyhlásil pri tejto príležitosti Glváč.

V kategórii Záchrana života za rok 2011 ocenili čatára Martina Danáka. Ten počas svojho osobného voľna pomáhal pri dopravnej nehode, pri ktorej zranenie utrpelo sedem osôb, z toho dve ťažko. Účastníkom nehody sa snažil pohotovo pomôcť a až do príchodu rýchlej zdravotníckej pomoci poskytoval psychickú podporu jednému z vodičov uväznenému v zdemolovanom aute.

Ministerstvo ocenilo aj pomoc príslušníkov Dopravného práporu Hlohovec, ktorí vlani pomáhali v obci Píla, kde viac ako 300 obyvateľov ostalo v dôsledku silných prívalových dažďov bez vody a elektriny. Vojaci vtedy na mieste zriadili malé kúpacie súpravy, ktoré na umývanie a kúpanie využívali nielen obyvatelia obce, ale aj dobrovoľníci pomáhajúci pri odstraňovaní škôd. Ich ocenenie v kategórii Pomoc verejnosti súviselo aj s pomocou, ktorú poskytli počas rekonštrukcie Domova sociálnych služieb v obci Pastuchov. Príslušníci Dopravného práporu pomáhali nielen so sťahovaním, ale aj vyzbierali finančné prostriedky na zakúpenie mobilného vozíka v hodnote 500 eur na prevoz imobilných klientov.

Ocenenie v kategórii Priateľ armády udelili kolektívu autorov dokumentárneho filmu Sám vojak v poli. Ministerstvo obrany vysoko ocenilo priblíženú ťažkú prácu slovenských vojakov pôsobiacich v misii ISAF v Afganistane. Snímku vo februári odvysielala televízia Markíza.
 

Vyberte región